Picture
   Procesele catabolice desfasurate la nivel celular dau nastere, pe lînga energie, la produsi reziduali: CO2 uree, acid uric, H2O, amoniac etc. Acestia se elimina partial prin plamâni (CO2 si o cantitate de apa) s'iprin piele (apa si substante minerale).
   Cea mai mare parte a produsilor reziduali se elimina sub forma de urina, prin rinichi, ceea ce constituie procesul de excretie renala. Formatiunile anatomice care conthbuie la producerea si eliminarea urinei formeaza sistemul excretor. Sistemul excretor este constituit din rinichi si caile urinare.Rinichii sunt situati retroperitoneal, în lojele renale.Pe marginea mediala a rinichilor se afla sinusul si hilul renal, care adapostesc pediculul renal. Pediculul renal este format din caile excretoare, vase sangvine si fibre nervoase. La exterior rinichiul este învelit în capsula renala fibroasa. Parenchimul renal este constituit din doua zone: medulara si corticala, care se întrepatrund. Zona medulara este formata din 7-14 piramide renale Malpighi, ale caror vârfuri, papilele renale, sunt îndreptate spresinusul renal. Piramidele renale cuprind tuburile urinifere ale nefronilor si tuburile colectoare. Medulara piramidelor se prelungeste în corticala sub forma piramidelor Ferrein, care constituie lobulii renali. Zona corticalâ cuprinde glomemli si tuburi urinifere ale nefronilor. 0 piramida renala împreuna cu lobulii renali si corticala corespunzatoare acesteia formeaza un lob renal.

Nefronul. Unitatea morfofunctionala a rinichiului este nefronul. Cei doi rinichi cuprind aproximativ 2.600.000 de nefroni. Un nefron este constituit din corpusculul Malpighi si tubul urinifer. 
a) Corpusculul renal Malpighi cuprinde capsula Bowmann si glomerulul renal. Capsula Bowmann are forma de cupa, cu peretele din doua foite: viscerala, care adera la glomerul, si parietala, care se continua cu tubul urinifer. Glomerulul renal este format dintr-un ghem de 25-50 de vase capilare pe traiect arterial. în corpusculul renal are loc filtrarea plasmei sangvine, proces favorizat atât de structura perforata a endoteliului capilar si a foitei viscerale a capsulei, cât si de calitatile filtrante ale membranei bazale a
b) Tubul unnifer cuprinde trei segmente:
— tubul contort proximal este alcatuit dintr-un epiteliu cilindric cu bordura în perie;
— ansa Henle, de forma literei „U", este formata din epiteliu turtit; ansele nefronilor juxtamedulari patrund în piramide pâna aproape de vârful papilei, spre deosebire de cei cu glomeruli în corticala externa ale caror anse patrund numai în medulara externa;
— tubul contort dlstal, la contactul cu arteriola aferenta formeaza aparatu uxtaglomerular, cu rol în reglarea presiunii arteriale. Se deschide în canalul colector care se termina în papila renala.


   CAILE URINARE

   Urina formata este eliminata prin caile urinare: calice, pelvis renal, uretere, vezica urinara si uretra.
a) Calicele mici sunt formatiuni membranoase, situate în jurul uneia sau mai multor papile renale.
b) Calicele mari(2-3) rezulta prin unirea celor 6-12 calice mici.
c) Pelvisul renal, în forma de pâlnie, este captusit cu epiteliu de tranzitie.
d) Ureterele sunt conducte musculo-membranoase captusite la interior de uroteliu. Ele iau nastere din pelvisurile renale si se deschid în vezica urinara.
e) Vezica urinara este un organ cavitar cu o capacitate fiziologica de 300-350 ml. Este situata în loja vezicala din pelvis. Peretele vezical prezinta trei paturi musculare netede si este captusit la interior de uroteliu. La locul de origine a uretrei se afla sfincterele vezicale: sfincterul vezical intern (neted) si sfincterul vezical extern (striat). Inervatia vegetativa a vezicii urinare este realizata de fibrele simpatice din plexul hipogastric si fibrele parasimpatice apartinând parasimpaticului sacrat. 
f) Uretra este, la barbat, organul comun sistemelor excretor si genital.

   FIZIOLOGIA EXCRETIEI

   Functia esentiala a sistemului excretor este mentinerea constanta a proprietatilor fizice si a compozitiei chimice a mediului intern. Menfinerea homeostaziei presupune realizarea urmatoarelor procese: eliminarea substantelor toxice si a celor inutile, sub forma de urina, mentinerea constanta a pH-ului sangvin si a presiunii osmotice, secretia de renina.

   MICTIUNE

    Mictiunea este procesul de eliminare a urinei. Din canalele colectoare, urinatrece în calice, apoi în bazinet si uretere. Transportul urinei prin uretere se desfasoara prin miscari peristaltice. Peristaltismul este influentat de SNV. Simpaticul inhiba motilitatea ureterelor, iar parasimpaticul o accentueaza. La locul de varsare în vezica urinara se afla câte o valva.

   Rinichii

   Aportul permanent de apa este esential pentru supravietuire. Apa este preluata zi de zi din bauturi si alimente. Un lucru important este si eliminarea excesului de apa din organism. Aceasta se realizeaza prin producerea urinei, un lichid compus din apa si substante nefolositoare, creat de rinichi.


   Urina si vezica

   Urina este separata de celelalte resturi ale organismului, materiile fecale. Acestea din urma sunt ramasite ale digestiei care ajung la capatul tubului digestiv, intestinul, unde sunt depozitate pentru o vreme. În final, acestea sunt eliminate sub forma unei mase semisolide de culoare maronie. Urina este formata prin filtrarea sângelui. În timp ce sângele circula prin organism, preia excesul de apa si substantele chimice nefolositoare. Când sângele ajunge în rinichi, acestia îndeparteaza excesul de apa si toxinele pentru a forma urina. Un corp uman de greutate medie produce 1-1,5 litri de urina zilnic. Urina este produsa aproape continuu, însa mai lent noaptea decât ziua. Aceasta se scurge în uretere, niste tuburi musculare subtiri, cu o lungime de 25 cm. De la fiecare rinichi porneste o uretera, care transporta urina într-o punga de depozitare, situata în partea inferioara a abdomenului, numita vezica. Vezica poate înmagazina 700 ml sau mai multa urina. Însa, când aceasta se umple pe jumatate, senzorii din peretii sai atentioneaza ca trebuie golita, prin urinare. În acest proces, muschii din jurul tubului de scurgere a urinei, uretra, se relaxeaza. Ceilalti muschi, ai vezicii, o micsoreaza pe aceasta. Urina este împinsa în afara si este eliminata de uretra.


Picture



Leave a Reply.